Usein kysytyt kysymykset

Todella hienoa, että organisaatiossanne tuetaan ikääntyneiden toimintakykyä kuntoutuksen avulla! Voimin Oy:n toteuttama arkikuntoutus (englanniksi reablement ja norjaksi hverdagsrehabilitering) on erityinen kotikuntoutusmuoto, jota on toteutettu vuosia muissa pohjoismaissa ja sen vaikuttavuudesta on vahva tutkimusnäyttö. Arkikuntoutuksen ominaispiirteisiin kuuluu muun muassa, että arviointi toteutetaan joko COPM tai TARGET menetelmällä, tiimiin kuuluu toiminta- ja fysioterapeutti sekä hoitaja ja usein myös sairaanhoitaja sekä sosiaalityön ammattilainen, kuten sosionomi. Käynnit toteutuvat alussa jopa 3 kertaa päivässä ja yksi käynti kestää tyypillisesti 1-3 tuntia. Arkikuntoutusjakso kestää enintään 3 kuukautta. Arkikuntoutus keskittyy asiakkaan voimaantumisen, oman aktiivisuuden sekä osallisuuden tukemiseen. 

Arkikuntoutuksen organisointi ja johtaminen sekä kohderyhmä sisältävät myös vahvat ominaispiirteet. Harmiksemme emme ole kohdanneet vielä missään Suomessa tätä tutkimuksissa vaikuttavaksi havaittua arkikuntoutusta. Tämän vuoksi tarjoammekin koulutusta, jotta organisaatiot voisivat kehittää palveluaan vastaamaan kustannus-vaikuttavaksi havaitun arkikuntoutuksen toteutusta. Otathan yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää arkikuntoutuksen ominaispiirteistä, joita tutkimme väitöstutkimuksessa.

Arkikuntoutuksen sisältö määrittyy asiakkaan tavoitteiden mukaisesti. Jos esimerkiksi asiakkaan tavoitteena on käydä itsenäisesti kaupassa, arkikuntoutusjaksolla kokeillaan yhdessä kaupassa käymistä arkikuntoutustiimin työntekijän kanssa ja selvitetään mitkä asiat estävät asiakasta kaupassa käynnistä suoriutumisessa. Asiakkaan kanssa tehdään tarvittavia liikunta- ja lihasharjoitteita, ohjataan apuvälineiden käytössä, kokeillaan uusia toimintatapoja ja tehdään paljon toistoja, jotta asiakas pääsisi tavoitteeseensa. Asiakasta ohjataan, tuetaan ja kannustetaan itsenäisten harjoitteiden tekemiseen myös kotikäyntien välillä.