Mitä motivaatio on?

Motiivit tarkoittavat tarpeita, haluja ja viettejä, joita meillä jokaisella on tiedostetusti tai tiedostamatta. Motiivit ajavat meidät toimimaan tilassa, jota kutsutaan motivaatioksi.

Motivaatio syntyy yksilön sisäisistä ja ulkoisista vaikutteista. Sisäinen motivaatio on sisäsyntyistä ja silloin ihminen saa toiminnastaan tyydytystä ja iloa. Ulkoisen motivaation lähteinä toimivat esimerkiksi palkkiot, jolloin toiminta ei perustu ihmisen omiin toiveisiin. Ulkoisen motivation herättämä toiminta ja saavutetut tulokset ovat yleensä lyhytkestoisia, sillä ihminen ei ole sitoutunut niihin. 


Itsestä kumpuava motivaatio on tehokas toiminnan kannustin


 

Ihminen on evoluution näkökulmasta ohjelmoitu laiskaksi: teemme vain eloonjäämisen kannalta välttämättömät asiat, muuten säästämme mieluiten energiaamme. Motivaation etsimisessä avainasemassa ovat ihmisen kokemukset tavoiteltavasta päämäärästä. Mitä merkityksellisempi päämäärä on ihmiselle, sitä motivoituneemmin hän ponnistelee saavuttaakseen päämääränsä. Mieluisaksi koetut asiat motivoivat parhaiten. Epämiellyttäväänkin toimintaan voi motivoitua saavuttaakseen tavoitteen, joka on itselle tärkeä ja merkityksellinen.

Motivaation löytämiseen voi saada apua seuraavista vinkeistä:

  1. Kartoita vahvuutesi ja hyödynnä niitä tavoitteidesi saavuttamisessa.
  2.           Tavoittele haluamiasi asioita yhdessä muiden kanssa – porukassa on voimaa!
  3.           Muista laiskotella välillä! Vaikka olisitkin innostunut ja motivoitunut jostakin asiasta, liika on aina liikaa. Keho ja mieli kaipaavat lepoa välillä.
  4.           Mieti, miksi haluat tavoitella tiettyjä asioita? Mitkä ovat motivaatiosi perimmäiset syyt?
  5.           Pilko tavoitteesi niin pieniin palasiin kuin mahdollista: näin saat useammin onnistumisen tunteita saavuttaessasi osatavoitteita matkalla kohti päätavoitettasi.
  6.           Opi tuntemaan vireystilasi ja elämänrytmisi: haasta itseäsi silloin kun olet parhaimmillasi. Aamuvirkku motivoituu paremmin toimintaan aamulla kuin illalla.
  7.           Ympäröi itsesi innostavilla ja myönteisillä ihmisillä.
  8.           Ajattele positiivisesti, sillä ajatukset muovaavat meitä ja toimintaamme huomaamattomasti.
  9.           Kirjaa saavutuksiasi ylös niin huomaat pärjänneesi jo monessa asiassa.

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook