Arkikuntoutus on kotikuntoutuksen muoto, joka tukee ikääntyneen omatoimisuutta hänen omassa elinpiirissään. Arkikuntoutus toteutetaan moniammatillisessa tiimissä asiakaslähtöisin tavoittein ajallisesti rajatulla kuntoutusjaksolla. Ikääntyneen oma sitoutuminen ja motivaatio ovat keskeisessä roolissa menetelmän toteutuksessa.
Ikääntyneille suunnattua arkikuntoutusta on toteutettu Australiassa, Isossa-Britanniassa, Tanskassa, Ruotsissa sekä Norjassa jo vuosia.
Arkikuntoutuksella tavoitellaan ikäihmisen toimintakyvyn ja itsenäisen toiminnan tukemista, terveyttä edistävien ja sairauksia ehkäisevien taitojen kehittymistä sekä osallisuuden ja aktiivisuuden tukemista. Keinoina arkikuntoutuksessa sovelletaan yksilöllisesti räätälöityä toteutusta, ikääntyneen voimaantumisen tukemista, toiminnan mahdollistamista ja erilaisia toimintakykyyn vaikuttavia harjoitteita. Asiakkaan tavoitteiden arvioimiseksi arkikuntoutuksessa käytetään COPM- ja TARGET-menetelmiä.
Arkikuntoutuksen (englanniksi reablement tai restorative care) käsite on käännös Norjassa käytetystä termistä hverdagsrehabilitering ja ruotsinkielisestä käsitteestä vardagsrehabilitering.
Ikääntyneille suunnattua arkikuntoutusta on hyödynnetty Australiassa, IsossaBritanniassa, Tanskassa, Ruotsissa sekä Norjassa jo vuosia